BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »
Dynamic Glitter Text Generator at TextSpace.net

Sabtu, 21 Mei 2011

masak~masak

hari ni ana ingin berkongsi satu resepi Aceh yaitu 'sambal lado' (sambal lada).
resepinya simple je..tp paling penting enak lho^^, dan sambal ni agak berbeda dengan sambal belacan karena di tumis...oklah tanpa memanjangkan kalam
ni dia resepinya:

1 mangkuk cabey merah (lada merah)
1 biji tomat (tomato)
2 biji bawang merah
2 biji bawang putih
garam gula secukup rasa^^,

step 1: 

(kisar semua bahan-bahan di atas)


step 2:

panaskan minyak dalam kuali (seperti biasa),
setelah minyak panas, masuk kesemua bahan yg telah dikisar tadi,
tumis sehingga pecah/naik minyak,
masukkan gula garam secukup rasa,
tumis lagi.
siap, boleh juga tambah sedikit air.
gampangkan??=)

sambal lado ni enak dimakan bersama nasi putih dan ikan goreng.
yummy^^, cuba sekali nk lagi!!




0 komentar: