hari ni ana ingin berkongsi satu resepi Aceh yaitu 'sambal lado' (sambal lada).
resepinya simple je..tp paling penting enak lho^^, dan sambal ni agak berbeda dengan sambal belacan karena di tumis...oklah tanpa memanjangkan kalam
ni dia resepinya:
1 mangkuk cabey merah (lada merah)
1 biji tomat (tomato)
2 biji bawang merah
2 biji bawang putih
garam gula secukup rasa^^,
step 1:
(kisar semua bahan-bahan di atas)
step 2:
panaskan minyak dalam kuali (seperti biasa),
setelah minyak panas, masuk kesemua bahan yg telah dikisar tadi,
tumis sehingga pecah/naik minyak,
masukkan gula garam secukup rasa,
tumis lagi.
tumis lagi.
siap, boleh juga tambah sedikit air.
gampangkan??=)
sambal lado ni enak dimakan bersama nasi putih dan ikan goreng.
yummy^^, cuba sekali nk lagi!!
0 komentar:
Posting Komentar