BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Kamis, 29 Desember 2011

best sangat dapat belajar dengan dosen Sistem Hukum Indonesia^^ knpa ya??
sebab cara dosen ni ngajar agak berbeda dgn dosen2 lain
dia panggil kami dengan panggilan adik2 sekalian
terasa disayangi, seperti seorang ayah dengan anak2nya (cewwah)
teringat plak kt baba hafizhahullah.^^ (semoga Allah memelihara baba)
em,,subject ni sama seperti subject yg lain jugak ada kuiz, tugas, midterm, dan final (exam)
untuk tugas, kami kna buat assignment,
midterm macam biasa, cuma soalannya lumayan jugk
masa hari midterm (rabu 7/12/2011) kami dipecah menjadi  2 barisan yaitu: a dan b
yg barisan a soalannya: 1. jelaskan tentang Sistem Hukum Eropa Kontinental
2. tentang Hukum Pidana (jenayah) serta kasusnya (kes).
barisan b: 1. jelaskan Sistem Hukum Anglo Saxon
2.tentang Hukum Perdata serta kasusnya
walaupun cuman 2 soal, tp kalu gk tahu susah jugk nk jawab,,hehe

pastu minggu seterusnya  (rabu 21/12/2011) kami kuiz.
masa hari kuiz  best sagttt..mula2 kami diminta oleh pak dosen keluarkan satu kertas
dan  tulis nama pada kerta tu, tp hanya huruf pertama dan terakhir contoh, NH, MA, MR dll
dan setiap orang wajib tulis satu soal berkaitan Sistem Hukum Indonesia, (em,,mau bt soal apa ya??)
pastu kertas soalan tu semua dikumpul ma bapak dosen
terus bapak dosen panggil 3 nama maju kedepan untuk jawab soalan
soalan dicabut dari pertanyaan yg kami bt tadi, best kan..
dan jawabannya secara lisan, mahu tidak mahu kami tetap harus menjawab soalan yg ditanyakan,
nama ana dipanggil round yg ke 2..ana pun pergilah mengadap bpak dosen (nervous jugk)
mula2 dosen akan sebut nama teman yg buat soalan,,ana kna soalan dr MA
ana tya bpak dosen, soalan dr Mahkamah Agung ya pak? krna MA biasanya singkatan dr Mahkamah Agung..hehe (ana bercanda) bpak dosen jawab, ya ni langsung dr Jakarta..(bpak turut brcanda,,hehe)
soalan dr MA: apa sih yg menyebabkan hukum islam susah untuk ditegakkan atau dilaksanakan??
setelah berpikir mencari jawaban dan cuba ingat2 apa yg pernah dipelajari, 
alhamdulillah berjaya memberikan jawaban..^^
selang beberapa hari setelah kuiz, kami semua diminta untuk menyetor (tasmik) ayat al-quran

dan pada hari rabu (28/12/2011) kami final!! (dipercepatkan)
masa hari final, kami diwajibkan menjawab 3 soal dan 2 soal lg bisa dipilih. jd total 5 soal yg kami perlu jawab.
bpak dosen bagi tahu pd komting, tolong hubungi bpak besok untuk amik nilai kami semua

esoknya..alhamdullillah nila kami dh keluar!!!^^ cepat kan.. (walaupun takut jugk nk tahu nilai..hehe)
tahniah pd teman2 yg dapat nilai yg bagus, bt teman2 yg dapat nilai kurang bagus, jgn patah semangat
teruskan usha..ingatlah gagal sekali tdk brmakna gagal selamanya...



*terima kasih kepada bapak dosen Sistem Hukum Indonesia krna sudi mendidik serta mencurahkan ilmu buat kami,,*^^ moga bapak bisa mencurah ilmu lg bt kami pd sem 6 akan datang..amin.....